19. tra 2016.

PREDSJEDNICA HRVATSKE PISALA UN-u, ŠEŠELJ ODGOVORIO: Škripat će kreveti !

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pisala je generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Moonu povodom oslobađajuće presude vođi radikala Vojislavu Šešelju. Navela da je odluka suda presedan za druge sukobe iza kojih stoje genocidni ciljevi

- Kao predsjednica Hrvatske duboko sam razočarana i zabrinuta prvostepenom presudom Haškog suda u slučaju Šešelj. Sasvim je jasno da je ova presuda, ne samo protivna temeljima i svrsi Suda, već je i duboko štetna za proces uspostavljanja trajnog pomirenja na prostoru jugoistočne Evrope - napisala je Grabar Kitarović i nastavila:

- Presuda Šešelju je vrlo opasan presedan za sve druge oružane sukobe u kojima se vojni ciljevi nastoje da ostvare sprovođenjem genocida i etničkog čišćenja. Oslobađanje Šešelja - osnivača nacionalne i vjerske netrpeljivosti, simbola progona i etničkog čišćenja u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, kao i podstrekača stvaranja "velike Srbije" silom i zločinima, potpuno je protivno ranijim činjenično-pravnim nalazima mjerodavnih veća Suda - napisala je predsjednica Hrvatske.

Prvi čovjek radikala Vojislav Šešelj, umjesto komentara na pismo predsjednice Hrvatske, za "Novosti" je ponovio da će u petak stići kod nje kao što je i obećao.

- Ispuniću joj najveću želju. Škripaće kreveti - poručio je Šešelj.
IZVOR:avaz.ba


UKOLIKO GLEDATE OVU VIJEST PODJELITE !