4. svi 2016.

Ovako je govorio Josip Broz Tito: Nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna biti Bosna! /VIDEO/

Budući da se skoro svakodnevno, što u medijima, što na društvenim mrežama pojavljuju brojne priče o legendarnom Titu, donosimo vam još jedan snimak koji se nedavno pojavio, a u kojem Josip Broz govori, između ostalog i o Bosni i Hercegovini

Prije 36 godine, 4. maja 1980. godine, umro je Josip Broz Tito – neprikosnoveni lider Jugoslavije, proslavljeni ratni komandant i jedan od osnivača i čelnik Pokreta nesvrstanih.

Na čelu Jugoslavije nalazio se punih 35 godina. Sahrani Josipa Broza Tita, u Beogradu, prisustvovao je više od 200 visokih ličnosti iz cijelog svijeta, što je nesumnjivo izraz njegove sasvim posebene historijske uloge i izuzetnog ugleda koji je uživao, piše “Depo“.

– Napravili smo federaciju. Kad može Hrvatska, neka bude Hrvatska. Kad može Srbija, neka bude Srbija. Kad može Crna Gora, neka bude Crna Gora. Pa neka bude i Bosna, bez obzira što to nije jedna nacija. Bosna je po našem shvatanju prva bila oblik jedne socijalističke tvorevine koja nije nacionalna – rekao je Josip Broz Tito u snimku njegovog govora o statusu Bosne i Hercegovine za vrijeme bivše Jugoslavije.

– Pošto je BiH bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata, nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit Bosna. Pa neka bude republika bosanska. Mi smo to riješili kada smo počeli Narodno-oslobodilački rat – rekao je, između ostalog, Tito. IZVOR:megavijesti.com